Aktuelt
Juristforbundet har gjennomført en medlemsundersøkelse knyttet til koronasituasjonen. I fritekstfeltene var det flere av medlemmene som meldte om utfordringer og behov ved bruk av hjemmekontor. Med bakgrunn i disse kommentarene, har vi funnet frem til 10 gode råd til arbeidstakere og arbeidsgivere med ansatte som benytter hjemmekontor.
70 prosent av den diskriminering som kommer frem i den ferske undersøkelsen fra Juristforbundets inkluderings- og mangfoldsutvalg, er basert på kjønn. Dette viser at vi trenger en kulturendring i arbeidslivet, og det er arbeidsgiverne som har hovedansvaret for å erkjenne problemet og sette inn riktige tiltak.
Juristforbundet er en av fire grupperinger som nominerer nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). Justis- og beredskapsdepartementer skal nå utnevne nemndmedlemmer for perioden 2021-2024, og Juristforbundet søker medlemmer som ønsker å påta seg dette vervet.
Hovedstyret i Juristforbundet anbefaler seksjoner og foreninger å utsette sine årsmøter til etter landsmøtet i november, grunnet smittevernhensyn. Det presiseres at det er en anbefaling, ikke et pålegg.
Hvert fjerde medlem av Juristforbundet har opplevd diskriminering. Kvinner er sterkest representert, mens blant studentene stikker også etnisitet og religion seg tydelig ut som årsaker for diskrimineringen. Felles er at få varsler om forholdene. Det viser en ny undesøkelse gjort av Evidente på oppdrag fra Juristforbundet.
Rettshjelp og likhet for loven, digitalisering av jussen og naturligvis vinneren av Rettssikkerhetsprisen blir temaer for årets Rettssikkerhetskonferanse. Men ikke i Gamle Logen denne gangen, men i form av tre videoseminarer, hvert på under en time. Opplev Rettssikkerhetskonferansen når du vil og hvor du vil på skjerm fra 24. september – helt gratis!
Alle er enige om at likhet for loven er grunnleggende for et velfungerende samfunn. Men hvor like for loven oppfatter vi oss selv? Svaret varierer med inntekten din, viser en ny undersøkelse Respons Analyse har utført for Juristforbundet.
Juristforbundet finner det oppsiktsvekkende og udemokratisk når partier som utgjør et flertall på Stortinget, velger å avvise den foreslåtte strukturreformen for domstolene før høringsfristen er ute. Dette flertallet kveler da også en grundig offentlig debatt og ordinær politisk behandling.
I dag har noen av domstolene for lite å gjøre, mens andre sliter med å ta unna sakene.
84 prosent av Juristforbundets medlemmer arbeider på hjemmekontor, nesten utelukkende fordi arbeidsgiveren oppfordrer til det. Bare ni prosent melder at virksomheten de jobber i, har måttet ty til permitteringer. Dette kommer frem i en fersk medlemsundersøkelse forbundet har gjennomført. Juristforbundet har for øvrig registrert svært få permitterte medlemmer.
Koronaepidemien har påvirket alt fra våre små dagligdagse gjøremål til effektene vi som samfunn vil merke i lang tid framover. Da er det både riktig og viktig at det reviderte nasjonalbudsjettet, som ble lagt fram i dag, inneholdt store endringer tilpasset en ny hverdag. Juristforbundet er fornøyd med store deler av budsjettforslaget, men savner noen svært viktige satsinger.
De aller fleste av oss opplever for tiden en arbeidssituasjon utenom det vanlige. For noen innebærer det å ha flyttet arbeidsplassen hjem, for andre at man for en periode utfører andre arbeidsoppgaver enn de man har til vanlig.
Retten til ferie er regulert i lov om ferie, jf. lov nr 21/1988. Hovedformålet med denne loven er å sikre arbeidstakerne rett til ferie og feriepenger. Ved å fastsette ufravikelige rammer for ferie mv., griper loven inn i det som defineres som arbeidsgivers styringsrett, samtidig som loven regulerer konkrete forhold som begrenser begge parters handlefrihet når det gjelder ferie. Dersom noe ikke er regulert i loven, vil styringsretten derfor stå sterkt. Dette kan være nyttig å kjenne til ved anvendelse av loven.
Det går unna i disse koronatider. Et forslag til fullmaktslov, senere kjent som koronaloven, ble sendt ut på et døgns høring til noen få innbudte. En uke senere ble lovforslaget sterkt moderert av Stortinget. Det er jeg tilfreds med. Og jeg har fortsatt stor tro på den norske rettsstaten og dens institusjoner. Den vil stå seg godt over tid.
- Partene i arbeidslivet løser selv utfordringer i arbeidslivet, og krisen har vist at vi får løsningene på plass raskt og smidig. Jeg er glad arbeidsministeren ikke ser behovet for å bruke forskriftsadgangen om arbeidstid i koronaloven nå, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.