Skuffende budsjett for domstolene

Publisert 24.11.2017
Ingjerd Thune
Ingjerd Thune, leder i Den norske Dommerforening
Regjeringspartienes budsjettavtale med Kristelig Folkeparti og Venstre innebærer at kuttene som følge av «avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen» ( ABE-reformen) øker fra 0,5 til 0,7 prosent. Samtidig er det satt av 5,5 millioner i ekstra grunnbevilgning til domstolene. Til sammen betyr det ca. status quo for domstolene sammenlignet med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Den norske Dommerforening er skuffet over budsjettet for domstolene.  Andre deler av Justissektoren har blitt vesentlig styrket over flere år. De tre siste årene har domstolenes budsjett som følge av ABE-reformen blitt kuttet med tilsammen nesten 50 millioner kroner. Dette har gjort det nødvendig å kutte nesten 50 stillinger på landsbasis, og nye 15–20 stillinger vil forsvinne med kuttene foreslått for 2018.

Stigende behandlingstid

Sivile saker skal behandles innen seks måneder. Saksbehandlingstiden er nå raskt stigende.  Ingen av lagmannsrettene overholder denne, og i Borgarting lagmannsrett vil den nå komme opp i over to år.

Straffesaker skal behandles innen tre måneder. Saker der siktede sitter fengslet eller er under 18 år skal behandles innen åtte uker. Mange domstoler klarer ikke å overholde disse fristene. I Borgarting lagmannsrett er saksbehandlingstiden i «uprioriterte» straffesaker nå på nær ett år.

Alvorlig rettsikkerhetsproblem

Den lange saksbehandlingstiden er i ferd med å utvikle seg til et alvorlig rettssikkerhetsproblem. Det er uholdbart når næringslivet må vente i flere år på avklaring av tvister verdt milliarder av kroner, eller folk må vente i årevis på avklaring av saker av stor personlig betydning. I straffesaker kan den lange saksbehandlingstiden være en stor påkjenning for de berørte, og kan medføre at tiltalte må få redusert straff.

Dommerforeningen er blitt kontaktet av Riksrevisjonen som er i innledende fase av en undersøkelse av saksbehandlingstid i domstolene. Undersøkelsen vil ta for seg saksbehandlingstid både i sivile saker og straffesaker i norske domstoler, vurdert opp mot de fristene som Stortinget og lovverket fastsetter. Dommerforeningen ønsker en slik undersøkelse velkommen.