Artikler

5. desember 2023
Ny dom fra Høyesterett om arbeidstid

Dommen viser at spørsmålet om hva som er «arbeidstid» avhenger av hvor omfattende begrensninger som legges på arbeidstakerens muligheter til å disponere fritiden, skriver advokat Thea Normann. 

28. november 2023
Har du ferie til overs?

Vi nærmer oss årets slutt, og Juristforbundet mottar i den forbindelse alltid mange henvendelser om hvorvidt en arbeidstaker er pliktig til å ta ut all ferie innenfor ferieåret, eller om en kan overføre hele eller deler av ferien til neste år.

Kvalifikasjonsprinsippet i offentlig sektor

I offentlig sektor gjelder kvalifikasjonsprinsippet ved ansettelser. Prinsippet innebærer at den søkeren som etter en samlet vurdering er best kvalifisert for stillingen, skal ansettes. Utgangspunktet for vurderingen er kvalifikasjonskravene i utlysningsteksten og eventuelle lov- og avtalefestede krav. Videre vil sentrale momenter være utdanning, praksis og personlig egnethet for stillingen. Vurderingen av en søkers personlige egnethet vil i stor grad bero på tilsettingsorganets skjønn.  

Håndtrykk
Ny dom fra Høyesterett: Uenighet om personalreglement

I en nylig avsagt dom kom Høyesterett til at uenighet knyttet til unntak fra ansettelsesreglene skal løses etter tvisteløsningssystemet som følger av Hovedavtalen i staten.

67 år og for gammel for retten til sykepenger?

Retten til sykepenger fra første sykedag er et innarbeidet gode i norsk arbeidsliv. Folketrygdloven regulerer de grunnleggende rettighetene til sosiale ytelser både i arbeidsforhold og i livet ellers, som for eksempel retten til sykepenger. Tariffavtaler og personalhåndbøker har utfyllende bestemmelser som gjelder for den enkelte sektor eller virksomhet. Retten til sykepenger er imidlertid ikke uten begrensninger for den som har fylt 67 år.

Reforhandlede særavtaler i staten
Flere særavtaler har blitt reforhandlet og trådt i kraft. Her har vi oppsummert noen av de viktigste endringene. Særavtalene finner du i Statens personalhåndbok på Lovdata.no.
26. april 2022
Hjemme­kontor­forskriften og til­pasning til det faktiske arbeids­livet

I arbeidslivet har hjemmekontoret funnet sin funksjonelle plass, blant annet som følge av den teknologiske utviklingen. Vi har nylig fått en oppgradert forskrift om hjemmekontor. Det er imidlertid mange faktiske forhold som faller utenfor forskriften.

11. januar 2022
Arbeidsgivers adgang til trekk i lønn

I arbeidslivet er det ikke uvanlig at en kommer i situasjoner hvor det skjer feil i lønnsutbetalingene. Det kan være for mye og det kan være for lite penger i lønningsposen. Plikten til å ordne opp i dette, påhviler i utgangspunktet både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Retten til å søke «egen» stilling i statlig sektor

Ved jevne mellomrom får vi spørsmål knyttet til å søke på utlyste stillinger i egen virksomhet, med de samme arbeidsoppgavene og stillingsinstruksene, men med høyere lønnsramme eller tittel.

10. juli 2020
Kan arbeidsgiver gi pålegg som begrenser ferien?

Sommeren er her, og det innebærer for de fleste av oss noen uker med etterlengtet ferie, med fri fra jobb og forpliktelser. Men er det slik at vi er helt fristilt arbeidsgivers pålegg og ønsker i ferien?