Artikler

3. juli 2020
10 praktiske råd og tips for bruk av hjemmekontor

Juristforbundet har gjennomført en medlemsundersøkelse knyttet til koronasituasjonen. I fritekstfeltene var det flere av medlemmene som meldte om utfordringer og behov ved bruk av hjemmekontor. Med bakgrunn i disse kommentarene, har vi funnet frem til 10 gode råd til arbeidstakere og arbeidsgivere med ansatte som benytter hjemmekontor.

8. juni 2020
Manglende utbetaling av feriepenger

Hva gjør jeg om feriepengene uteblir? Som følge av store inntektsbortfall for mange virksomheter denne våren, har det vært enkelte arbeidsgivere som har uttrykt bekymring for om det er tilstrekkelig økonomiske midler tilgjengelig i virksomheten til å utbetale feriepenger til arbeidstakerne. Dette er en litt uvanlig arbeidsrettslig problemstilling, som i prinsippet innebærer at virksomhetens økonomiske utfordringer skyves over på arbeidstakerne.

Gutt på kontor
Hjemmekontor – praktiske og rettslige problemstillinger

Som følge av koronasituasjonen har myndighetene igjen gått ut og anbefalt hjemmekontor så langt det er mulig. For mange av Juristforbundets medlemmer medfører dette at de enten har blitt pålagt hjemmekontor eller har blitt oppfordret til det. Juristforbundets advokatkontor erfarer at økt bruk av hjemmekontor reiser en del problemstillinger, både av praktisk og rettslig art. 

Silhuett av kvinne i stor døråpning
5. mai 2020
Oppsigelser ved nedbemanning

Nedbemanning kjennetegnes ved at det er forhold hos virksomheten som innebærer at arbeidsgiver har behov for å redusere antall ansatte gjennom oppsigelse. Lov og avtaleverk stiller krav til arbeidsgiver både når det gjelder oppsigelsesgrunnlag og saksbehandling for at en nedbemanning skal være saklig, og derav lovlig. Vi vil i denne artikkelen se nærmere på vilkårene som er fastsatt.  

22. april 2020
Ferie og korona – hvilke regler gjelder?

Retten til ferie er regulert i lov om ferie, jf. lov nr 21/1988. Hovedformålet med denne loven er å sikre arbeidstakerne rett til ferie og feriepenger. Ved å fastsette ufravikelige rammer for ferie mv., griper loven inn i det som defineres som arbeidsgivers styringsrett, samtidig som loven regulerer konkrete forhold som begrenser begge parters handlefrihet når det gjelder ferie. Dersom noe ikke er regulert i loven, vil styringsretten derfor stå sterkt. Dette kan være nyttig å kjenne til ved anvendelse av loven.

Kvinne i telefon noterer på PC
Referanser – begrensinger og muligheter

Hva har egentlig en potenisell ny arbeidgiver lov til å spørre referansene dine om? 

20. juni 2022
10 ofte stilte spørsmål om ferie

Juristforbundets advokatkontor får hvert år svært mange henvendelser med spørsmål om rettigheter rundt ferie og feriepenger. Vi har samlet spørsmålene flest lurer på.

Håndtrykk
Ny IA-avtale fra 1. januar 2019 gjelder nå hele det norske arbeidsliv
Det er inngått ny IA-avtale for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022. De viktigste strukturelle endringene i den nye avtalen er at ordningen med IA-virksomheter er opphørt og at NAV Arbeidslivssentre (ALS) skal rette seg mot hele arbeidslivet. Alle virksomheter er nå en del av IA-samarbeidet.
Signerer avtale
18. mars 2019
Utfordringer ved faktaundersøkelser
Juristforbundets Advokatkontor opplever en jevn økning i antall saker hvor det foreligger påstander fra en arbeidstaker knyttet til utfordringer ved arbeidsmiljøet. Arbeidsgiver tar ofte i bruk metoden «faktaundersøkelse» for å kartlegge situasjonen.
7. mars 2019
Retten til ammefri
Mens debatten pågår i media om fordeling av foreldrepermisjon, har Juristforbundet fått henvendelser om retten til ammefri. Det kan være hensiktsmessig å se reglene om ammefri og fordeling av permisjon i sammenheng.