2024
Akademikerne kommune har kommet til enighet med Samfunnsbedriftene om Bedriftsavtalen, hovedtariffavtalen for selvstendige bedrifter i kommunal sektor.
– Arbeidsgiver må bruke de lokale oppgjørene til å redusere lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor for å beholde og rekruttere høyt utdannede, sier Sonia Monfort Roedelé som forhandler for Akademikerne.
Juristforbundet brøt forhandlingene sammen med resten av Akademikerforeningene i KS-området natt til 1. mai. Tilbudene som KS hadde kommet med til da, var ikke gode nok verken når det gjaldt endringer i bestemmelsene i hovedtariffavtalen eller økonomien for våre medlemmer som er omfattet av de sentrale forhandlingene.
Justis- og beredskapsdepartementet har inviterert Juristforbundet til å foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE) for perioden 2025- 2028. Dette er et spennende og viktig verv. Om du kan tenke deg å melde deg til vervet ønsker vi å høre fra deg.
Akademikerne helse har sammen med de øvrige organisasjonene på arbeidstakersiden blitt enige med Spekter i forhandlingene om de sosiale bestemmelsene for ansatte i sykehusene.
Finansdepartementet vil ha forslag fra Juristforbundet på nye medlemmer i Skatteklagenemnda.
– Det har vært krevende forhandlinger og KS har vist liten vilje til å komme oss i møte, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
– Det har vært en god tone og konstruktive forhandlinger med Oslo kommune. Dessverre kom vi ikke i havn med et resultat som alle partene kunne akseptere, sier Julius Okkenhaug som ledet forhandlingene for Akademikerne i Oslo kommune.
– Vi gikk til disse forhandlingene med et klart krav om å opprettholde vår avtalemodell. Staten ønsket å tvinge alle inn på en avtale. Det kunne vi ikke være med på, derfor bryter vi forhandlingene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder av Akademikerne stat.
Regjeringen forslår at den kan sette inn tiltak i kriser og krig gjennom forskrift, altså uten Stortingets godkjennelse. Juristforbundet er bekymret for at dette svekker den rettslige og parlamentariske kontrollen.
– Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer i Oslo kommune. Kunnskap, innsats og ansvar må anerkjennes med konkurransedyktig lønn, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okkenhaug.
– I årets lønnsoppgjør krever vi reallønnsvekst for våre medlemmer. Et absolutt krav er å beholde vår egen avtalemodell, hvor alle lønnsmidlene fordeles ut til lokale kollektive forhandlinger i virksomhetene sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
– Kampen om høyt utdannede er stor og kommunene må bruke lønn for å sikre seg og beholde dyktige ansatte med spisskompetanse. På den måten kan de levere gode og trygge tjenester slik befolkningen forventer, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
Regjeringens forslag på endringer i opptakssystemet for høyere utdanning er ikke nok for å senke det høye karakterpresset for å komme inn på jusstudiet, mener studentlederen i Juristforbundet.
Som arbeidslivskyndig meddommer er man meddommer i arbeidsretten. Dette er et spennende og viktig verv. Om du kan tenke deg å melde deg til vervet ønsker vi å høre fra deg.
– Vi er fornøyde med å ha kommet til enighet i de innledende forhandlingene, sier forhandlingsleder for Akademikerne helse, Anne-Karin Rime.
Juristforbundet har passert 23 000 medlemmer! – Dette er svært gledelig og viser at vi gjør en forskjell for norske jurister i alle sektorer. La oss aldri gå under 23 000 igjen! Vi er inne i en strategisk prosess som skal gjøre forbundet enda sterkere, tydelige og nyttigere, noe vi tror vil gi fortsatt medlemsvekst, kommenterer president Sverre Bromander.
Noen gjør mer for rettssikkerheten enn andre. Noen kjemper hardere for at loven skal være lik for alle, at alle skal ha samme mulighet til å få de rettighetene loven gir dem. Det er disse Juristforbundet ønsker å trekke fram som eksempler og helter – som verdige til Rettssikkerhetsprisen 2024.
Hvert år inngår Juristforbundet humanitære samarbeidsavtaler med utvalgte organisasjoner som arbeider for rettssikkerhet, noe som inkluderer økonomisk støtte. Fra 2023 fordeles midlene etter søknad, og årets mange søkere har det til felles at de arbeider for å sikre andres rettssikkerhet, ofte på frivillig basis.
Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt som nytt medlem av juryen for Rettssikkerhetsprisen. Han etterfølger Jon Wessel-Aas, som er takket av etter mange års innsats. Prisen deles ut på Rettssikkerhetskonferansen 26. september.