Russejuss

Hvilke rettigheter har den som sitter igjen med regningen hvis en del av bussgjengen trekker seg underveis? Eller hva om busskjøperen trekker seg fra avtalen?
Russetiden er i full gang. Vi minner derfor om dette tilbudet som ligger åpent for alle på nettsiden vår: «Juss for Russ».
Rettigheter og plikter for kjøp og salg, alkohol og annen rus, personvern, sex og vold, gjelder også i russetiden, men mange ungdommer møter på regelverket rundt dette for første gang i forbindelse med russefeiringen.
For å bidra til en fin russetid, har Juristforbundet i samarbeid med Juristenes Utdanningssenter (JUS) laget det digitale kurset «Juss for russ». Kurset er rettet mot russen, men det er også like aktuelt for foreldre som må bistå russen eller undertegne avtaler på deres vegne.
De fleste har nok allerede kjøpt russebil- eller buss, men hva bør man være obs på når bilen skal selges? Eller hva om det skjer ulykker underveis. Her er noen punkter du kan lære mer om på videokursene:
- Erstatningsansvar ved skade under kjøring:
I utgangspunktet vil skader som skjer under kjøring av bussen/bilen, dekkes av ansvarsforsikringen. Russen kan noen ganger likevel holdes ansvarlig. For eksempel: Bussen/bilen ikke er i forskriftsmessig stand, eller det er gjort ulovlig ombygging o.l.
- Erstatningsansvar for den enkelte russ:
Rus fritar ikke for ansvar – du vurderes som om du var edru.
Du kan bli erstatningsansvarlig for skader som skyldes at du ikke handler slik du burde ha gjort. Typiske eksempler er øl i anlegget, knusing av vindu og slåsskamper.
- Salg av russebussen:
Det bør avtales en sikkerhet for betaling fra kjøperne, for eksempel depositum. Mange har nemlig opplevd at kommende russ tekker seg fra avtalen rett før overtakelse, uten at noe er betalt. Russebussen bør selges med et «som den er»-forbehold.