En pensjonvekker!

Publisert 05.05.2025

Hilde Nordstoga, jurist og fagsjef i Formue Pensjonsrådgivning AS

Det var fullsatt sal da kvinneutvalget i Juristforbundet inviterte til pensjonskurs. De fremmøtte fikk mange gode tips til hvordan de selv kan ta aktive grep.

Pensjon er et tema som har fått økt oppmerksomhet, og ansvaret for egen pensjon ligger nå i stor grad hos den enkelte. Dette gir både utfordringer og muligheter, kanskje særlig for kvinner.

Hilde Nordstoga, jurist og fagsjef i Formue Pensjonsrådgivning AS, tok deltakerne gjennom pensjonssystemet og hvordan en selv kan bidra til å få best mulig uttelling. Det var opp mot 90 personer i salen og nesten like mange på venteliste, så dette var et tema mange av Juristforbundets medlemmer er opptatte av.

Her er noen av Hilde Nordstogas tips:

Sjekk pensjonsordningen til bedriften når du søker jobb!
Tjenestepensjon er del av de samlede lønnsbetingelsene i jobben. For de i privat sektor varierer disse ordningene veldig. Dette bør tas med i betrakting når du vurderer jobbtilbud. Du kan bruke en dårlig pensjonsordning som forhandlingskort i lønnsforhandling.

Du kan påvirke innskuddspensjonen din
I privat sektor er 96 prosent av de ansatte omfattet av innskuddspensjon. Du kan ikke selv påvirke det fastsatte innskuddet, men du kan bestemme hvor -og hvordan pengene investeres. Dette er fondsparing som du kan flytte til en annen leverandør eller investere på en annen måte, for eksempel med lavere kostnader og/eller en høyere aksjeandel.

Trenger jeg å spare selv?
Som følge av at vi lever lengre, så øker også samfunnets utgifter til pensjon. Mange får nå, etter pensjonsreformen i 2011, lavere årlig pensjon fra folketrygden. Hva du samlet får i alderspensjon er avhengig av opptjeningen din i folketrygden, tjenestepensjon og egen sparing.

Orienter deg og skaff oversikt over hva du allerede har – gjennom folketrygden og gjennom jobben. På NAV finner du informasjon om hvor mye du har oppspart i folketrygden. Jobber du i det private, finner du enkelt en prognose på hvor mye du får i pensjon på norskpensjon.no. Så kan du videre vurdere hvor mye du ønsker å spare privat i tillegg for å få pensjonen du ønsker.

Spesielt for kvinner
Lønnsforskjellene forplanter seg til pensjonsforskjeller. Kvinner har i gjennomsnitt en lavere pensjon, blant annet på grunn av yrke og deltidsstillinger. Det finnes imidlertid noen særregler det er nyttig å vite om.

Når man har den daglige omsorgen for barn under 6 år, er man garantert pensjonsopptjening tilsvarende en inntekt på 4,5 G (per april ca. kr. 558.000). Dette innebærer ca. kr. 101.000 i pensjonsopptjening.

Hvis man for eksempel er hjemme uten lønn så vil altså omsorgsopptjeningen slå inn. Den kan også slå inn om man jobber deltid.

Omsorgsopptjeningen går automatisk til den som får barnetrygden. Man kan overføre omsorgsopptjeningen til far om han for eksempel er student eller hjemme med barnet mens mor er i full jobb.

En annen ting kvinner gjerne kan ta med i sine vurderinger, er at de gjennomsnittlig lever lengere, og dermed kanskje bør planlegge pensjonsuttak for flere år enn det menn må.

Vil du vite mer? På Juristforbundets nettsider, kan du lese mer om pensjonssystemet, de nye reglene og andre gode tips: Fakta | Juristforbundet