Juristforbundet fordømmer Russlands brudd på folkeretten

av Håvard Holm, president i Juristforbundet

Foto: Istock

Russlands invasjon av Ukraina er et klart brudd på folkeretten og noe Juristforbundet fordømmer på det sterkeste.

Natt til 24. februar angrep Russland sitt naboland Ukraina, og utover dagen har angrepene fortsatt i ulike deler av landet ifølge flere medier.

Angrepet mot Ukraina er både uprovosert og uberettiget. Alle stater er suverene, noe som betyr at de styrer seg selv og bestemmer over sitt geografiske område. Russland krenker nå på det groveste Ukrainas suverenitet. Det er dypt urovekkende og noe som må fordømmes på det sterkeste.

Rapportene fra bakken i Ukraina er mange og uoversiktlige, men det er ingen tvil om at det vi nå er vitne til er en ren angrepskrig fra russisk side. Det er en forbrytelse ved Den internasjonale domstolen i Haag og et klart brudd på folkeretten.

Våre tanker går til det ukrainske folk, og vi oppfordrer alle til å vise sin solidaritet og støtte til Ukraina i alle sammenhenger hvor dette er mulig.

I ettermiddag blir det arrangert en markering utenfor Russlands ambassade kl 17. Initiativtakeren er en privatperson, men et bredt spekter av både politiske partier og andre organisasjoner vil delta med appeller og støtte. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å delta.

Vi oppfordrer også andre arbeidstakerorganisasjoner til å gi uttrykk for sin støtte til Ukraina, jf. oppfordring fra Confederation of Free Trade Unions of Ukraine.