Mellomoppgjøret i staten i havn

Publisert 29.04.2017
Anders Kvam, Akademikerne
– Vi har tatt enda et skritt mot et moderne lønnssystem. Vi er veldig fornøyde med at all lønn skal fordeles lokalt i den enkelte virksomhet, og at den utdaterte lønnstabellen nå fjernes, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.

Akademikerne kom til enighet med staten lørdag morgen. Medlemmene får et lønnsoppgjør på linje med frontfagets ramme på 2,4 prosent – og det blir avsatt 0,85 prosent til lokale forhandlinger i år.

– Årets oppgjør er enda et skritt i retning av et moderne lønnssystem. Vi er fornøyd med at alle lønnstillegg i sin helhet går til lokale forhandlinger. Årets resultat er akseptabelt med begrensede midler til rådighet, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.

Årets oppgjør var en oppfølging av avtalen som ble inngått i fjor, da man startet arbeidet med en modernisering av lønnssystemet. I tillegg til at forhandlingene er flyttet ut lokalt, fjernes lønnstabellen med lønnstrinn. Nå får Akademikernes medlemmer lønn oppgitt i kroner.

– Endringene som nå gjøres er viktig for at staten skal være en attraktiv arbeidsplass for akademikere. For arbeidsgiver er det viktig å kunne bruke lønn som virkemiddel for å beholde og tiltrekke seg riktig kompetanse Høy kompetanse i statlige virksomheter er en forutsetning for gode velferdstjenester til befolkningen, sier Kvam.

Akademikerne har over flere år jobbet for en endring av lønnssystemet i staten, på linje med det man har i kommune-Norge siden 2002. Fortsatt gjenstår viktige grep, understreker forhandlingslederen: 

– Vi har oppnådd mye, men skulle gjerne kommet enda lenger med moderniseringen – blant annet knyttet til lønnsrammer og stillingskoder. Dette vil vi fortsette å jobbe for.

Lokale lønnsforhandlinger vil skje ved den enkelte arbeidsplass i løpet av høsten.