Veien mot ny jobb

Publisert 23.02.2022

Foto: iStock/Jacoblund

Når er det egentlig på tide å bytte jobb? Og hva er det egentlig man vil oppnå? Juristforbundets karriererådgiver gir gode råd om hva som kan være nyttig å tenke på dersom du vurderer å bytte jobb.

Hvis du vurderer å bytte jobb, er det nyttig å stille deg selv noen spørsmål. Hvor flink er du til å tenke og opptre som en god arbeidstaker? Er det potensial for forbedring av egen innsats og holdninger? Trenger du faglig påfyll? Kan du be om andre utfordringer der du er? Hvordan forholder du deg til det du ikke er så fornøyd med?

Gjør en god jobb

Ta vare på ditt profesjonelle rykte og ha det best mulig der du er mens du søker din neste jobb. Det er en fordel både på jobbintervju og når du trenger referanser. Prøv å se deg selv med din leders og dine kollegers øyne, og forsøk å by på det beste du har både faglig og personlig. Det er krevende, spesielt om du egentlig har vært klar for ny jobb lenge, men gjør det likevel. Du får garantert mer overskudd av det også.

Er flere på jobben misfornøyde eller på vei ut, kan man fort søke sammen og «kose med misnøyen». Det er lite hensiktsmessig enten du vil videre eller velger å bli der du er.

Hva vil du?

Start «prosjekt ny jobb» med å analysere nåværende arbeidssituasjon. Hva vil du oppnå ved å skifte jobb? Høyere lønn? Kortere reisevei? Ny leder? Større faglige utfordringer? Prøv å være konkret. Generell misfornøyd med «alt» betyr kanskje at du er nede i en bølgedal og kan gjøre noen andre grep først? Husk at det krever mye å finne en ny jobb også. Få blir oppringt av en headhunter i akkurat riktig øyeblikk – her må det legges en plan og handles. Og når du har funnet en spennende jobb – hva er det som motiverer deg, og hvorfor har du søkt akkurat den jobben?

Å søke jobb innebærer å gå ut av komfortsonen. Trolig opplever du å få avslag underveis. Du risikerer å ikke komme på intervju, eller å måtte gå på mange. Men om det ikke alltid er så behagelig, så er det i alle fall lærerikt. Sett gjerne en tidsfrist, men vær tålmodig – den riktige nye jobben for deg er der ute et sted.

Hva kan du?

Sett ord på hva du kan og hva du er spesielt god til, selv om det kan sitte langt inne. Vær synlig i fagmiljøer og sosiale nettverk som LinkedIn. Finn ut hvem i nettverkene dine du skal involvere i planene dine. Oppdater CV-en og bruk tid på skriftlig og muntlig presentasjon av erfaringen din.

Logg gjerne egne oppgaver, problemløsing, prosjekter og aktiviteter gjennom noen uker. Hva har du brukt av fagkunnskap og personlige ferdigheter? Hva har du fått til? Spør gjerne en god kollega eller venn om hva som er dine sterke sider, og ta med korte eksempler i CV-en på «historier om hvordan du ble så flink». Dette vil din neste arbeidsgiver glede seg til å få høre mer om.

  • Sett av tid til «prosjekt ny jobb» og legg en plan.
  • Finn ut hva det er du ønsker deg mer av eller mindre av i din nye jobb. Vær konkret!
  • Vurder hvem du vil involvere i planene dine.
  • Lag en best mulig oversikt over hva du har av erfaring og ferdigheter. Finn eksempler.
  • De fleste stillingsannonser forteller bare litt. Skaff deg mer informasjon før du søker eller ikke søker.
  • Aksepter at «prosjekt ny jobb» krever tid, utholdenhet og innsats. Du lærer underveis.
  • Tenk på din nåværende jobb som en viktig nøkkel til din neste jobb.